Прилагођавање детета на вртић

Прилагођавање детета (адаптација) на вртић је процес. То је, заправо, привикавање на нов начин живота, нову средину, нове другове и васпитаче. За свако прилагођавање потребно је време. Ма како дете било дружељубиво и отворено, може се десити да прве дане у вртићу проведе уплакано чекајући родитеље. То није знак да Вашем детету не прија вртић, већ само да му недостајете и да му треба времена да прихвати ту промену. Ми саветујемо да прилагођавање детета не траје мање од две радне недеље. У току прве недеље дете треба да долази свакодневно у вртић и задржава се у њему почевши од сат времена (у понедељак) па до четири сата (у петак). Друга недеља почиње дужином боравка који је дете већ прихватило у петак претходне недеље, и повећава се по сат времена дневно до пуног дневног боравка. Ова динамика је свакако подложна променама и треба пратити потребе детета и прилагођавати се. Дете се доводи у договорено време, када је прошао јутарњи пријем и доручак, а пре ручка и спавања. У том периоду дете ће моћи да види занимљиве активности у вртићу, учествује у некој игри, упозна другове.

Треба бити припремљен на то да постоји могућност да дете у адаптивном периоду одбија да једе или спава у вртићу. То не треба да забрињава родитеље, јер то ће једноставно нестати чим дете почне да осећа блискост са васпитачицама или другом децом у вртићу.

Током нашег богатог радног искуства, често смо имали прилике да чујемо родитељско питање “А шта ако се моје дете не прилагоди?”. То је потуно немогуће. Свако дете се прилагоди, али некоме треба више, а некоме мање времена. Зато се, драги родитељи, наоружајте стрпљењем и само напред! Не постоји ништа боље што би сте могли свом детету пружити од боравка у квалитетном, стимулативном окружењу какво је у вртићу Цветић.